עפעפיים - קוסמטי ורפואי

לעפעפיים תפקיד חשוב בהגנה על העין, בשמירה על הקרנית ובסילוק גופים זרים מהעין. לעפעפיים גם תפקיד משמעותי במראה העיניים.

לאור התפקידים המרובים של העפעפיים, בעפעפיים ישנם מבנים אנטומיים מרובים העלולים לגרום למחלות שונות.

נסקור כאן את המחלות השכיחות, אך פרופ' זלוטו מטפלת בכלל מחלות העפעפיים בילדים ומבוגרים.

1. ניתוח הרמת עפעפיים רפואי ואסתטי

ניתוח הרמת עפעפיים עליונים ו/או תחתונים הוא מהניתוחים הנפוצים ביותר בקרב גברים ונשים.

עפעפיים נפולים, כבדים ונפוחים, שקיות מתחת לעיניים, גורמים למראה עייף ולעיתים גם גורמים להפרעה בשדה הראיה (אלו המקרים אשר ניתוח עפעפיים עליונים מכוסה באופן מלא/ חלקי ע״י חברות הביטוח וקופות החולים).

במהלך ניתוח הרמת עפעפיים עליונים ו/או תחתונים מסירים עודפי עור ושומן. את ניתוח זה ניתן לשלב עם ניתוחים אחרים כמו הרמת גבות, הרמת עפעף נפול (פטוזיס) והזרקת חומרי מילוי .

לפני ואחרי ניתוח עפעפיים עליונים וצניחת עפעפיים

טרם הניתוח

טרם הניתוח תתבצע פגישת ייעוץ עם פרופ' זלוטו, בה המטופל יציג את ציפיותיו מהניתוח, לאחר מכן תתבצע בדיקת עיניים מלאה להערכת החולה, מראה העפעפיים, תפקוד השרירים המרימים את העפעף והתפקוד העיני. לאחר מכן יתבצע דיון של החולה עם פרופ' זלוטו להחלטה לגבי הניתוח הרצוי ביותר על מנת לענות לצפיות החולה.

לרב הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית עם טשטוש או בהרדמה כללית. על החולה, להגיע עם אק"ג, בדיקות דם וצילום חזה ובמידה ונוטל מדללי דם או נוגדי קרישה, עליו להפסיק אותם טרם הניתוח, באישור רופא מטפל. יש להקפיד להגיע מאוזנים מבחינת ערכי לחץ הדם והסוכר.

מהלך הניתוח

  • ניתוח לעפעפיים עליונים –

במהלך ניתוח לעפעפיים עליונים מבוצע חתך עדין בקפל העפעף הקיים בכל עין, דרך חתך זה מוסר עודף העור ושריר שטחי, במידת הצורך מוסר גם עודף השומן, תוך שמירה על סימטריה בין העפעפיים.

לרב החתך נסגר עם תפר שבד״כ מוסר לאחר שבוע.

  • ניתוח עפעפיים תחתונים –

ניתוח זה מבוצע לעיתים מהחלק הפנימי של העפעף, דרך הלחמית ולעיתים מהחלק החיצוני, כתלות במקרה של המטופל. במהלך הניתוח, מוסר/ממוקם מחדש עודף שומן או/ו העור בעפעפיים התחתונות.

לאחר הניתוח

לאחר הניתוח יומלץ השימוש ברטיות קרות/ קרחונים על מנת להקטין את הנפיחות ושטפי הדם שיכולים להופיע בימים שלאחר הניתוח. בנוסף יומלץ השימוש במשחה אנטיביוטית. בשבועיים שלאחר הניתוח, יומלץ להימנע מפעילות גופנית מאומצת, שפשוף העיניים וכניסה למקורות מים שיכולים להיות מזוהמים. שטפי הדם והנפיחות המשמעותית בדר״כ נעלמים לאחר שבועיים- ארבעה שבועות. פרופ' זלוטו וצוות המרפאה יענו על כל השאלות וילוו אותך בכל אחד מהשלבים.

2. ניתוח לתיקון צניחת עפעפיים (פטוזיס)

צניחת עפעף עליון (פטוזיס) הינו מצב בו קצה העפעף העליון נפול ומכסה חלק מהאישון. הדבר יכול לגרום להפרעה בראיה כיוון שחלק מציר הראיה מוסתר. באם המצב חד סטרי נוצרת אסימטריה בין העיניים.

צניחת עפעפיים יכולה להיות מסיבות שונות, פרופ' זלוטו בהערכה במרפאה תבחן את הסיבה לצניחת העפעף, את מידת החומרה של צניחת העפעף וכן את מידת התפקוד של השרירים המרימים את העפעף.

בהתאם להערכה זו ולאחר שיינתן הסבר מפורט למטופל, תבחר השיטה הניתוחית המתאימה ביותר לניתוח לתיקון צניחת העפעף.

3. ניתוח הרמת גבות

עם הגיל ישנה צניחה של אזור המצח, הגבות והעפעפיים, שגורמת להפרעה אסתטית ותפקודית. לכן, לא פעם ניתוח הרמת עפעפיים משולב גם עם ניתוח להרמת גבות. בהערכה במרפאה, ייבחן האם ישנה צניחת גבות ובמידה ויש, מה מידת הצניחה. ישנם ניתוחים שונים להרמת הגבות: חלקם משתמשים באותו החתך של ניתוח העפעפיים, בחלקם יוצרים חתך מעל הגבה ומסירים את רצועת העור העודף וכיום ישנם גם ניתוחים אנדוסקופיים בהם יוצרים חתכים בקרקפת להרמת הגבות והמצח.

בשנים האחרונות, צניחת גבות קלה יכולה להיות מטופלת גם באמצעות הזרקה של בוטוקס וחומרי מילוי. סוג הטיפול נקבע עפ"י מידת צניחת הגבות לאחר הערכה מלאה של המטופל ע״י פרופ' זלוטו ולאחר דיון עם המטופל על ציפיותיו.

4. משקעי כולסטרול בעפעפיים- קסנתלזמות (xanthelasma)

מהי קסנטלזמה?

קסתלזמה היא היווצרות של משקעי שומן מתחת לעור. היא יכולה להופיע על כל העפעף ואף בארבעת העפעפיים. בחלק מהמקרים קסנטלזמה תופיע אצל חולים עם עודף שומנים בדם ולכן מומלץ לבדוק רמת שומנים בדם. איזון רמת השומן בדם, לא יביא להעלמות הקסנטלזמה.

כיצד מטפלים בקסנטלזמה?

ישנן שיטות שונות להסרת קסנטלזמות, אך השיטה שהוכחה כיעילה ביותר היא הסרה ניתוחית של הקסנטלזמה. יחד עם זאת, צריך לזכור שגם במקרים אלו יכולה להיות חזרה של הקסטלזמה.